Propagovali sme slovenského prírodovedca

27.06.2019 08:46

Dňa 21. júna 2019 bola v Kežmarku na námestí slávnostne odhalená pamätná tabuľa prírodovedcovi - F. A. Hazslinzskému. Reliéfny portrét na tabuli vyhotovila učiteľka našej školy – Mgr. Milada Kotorová. Tejto osobnosti bol ďalej vytvorený pamätný kútik na ZŠ Nižná brána, kde okrem iného boli umiestnené aj práce našich dvoch žiačok – obraz a návrh na poštovú známku.

„Mojím zadaním a výzvou súčasne bolo vytvoriť poštovú známku, FDC obálku a pečiatku s námetom veľmi významnej osobnosti, ktorou bol Fridrich August Hažlinský. Jeho portrét na známke je vytvorený akvarelom a následnou úpravou v grafických programoch. Na FDC obálke som použila mikroskop, s ktorým známy botanik skúmal rastliny, huby a lišajníky. Pečiatka je tvorená podobne. Pri tejto práci som sa dozvedela o Hažlinskom zaujímavé informácie. Narodil sa v Kežmarku a študoval na tunajšom lýceu. Bol to botanik, geológ, tiež skúmateľ a znalec Slanských vrchov,“ píše Mária Batoryová.

„Zhostila som sa úlohy – namaľovať portrét F. A. Hazslinzského podľa predlohy. Maľba na plátno bola realizovaná akrylovými farbami, pričom som použila sépiové odtiene vo vlastnom  rukopise. Pri práci mi radil pán učiteľ Jozef Česla, väčšinou mi však nechal voľnú ruku. Práca bola zaujímavá a dala mi novú skúsenosť,“  uvádza Klára Jurská.

Mgr. Milada Kotorová

 

...fotky...