Exkurzia do Prvého slovesnkého gymnázia v Revúcej a návšteva kaštieľa Betliar

08.04.2010 20:22

Dňa 7.apríla 2010 sa študenti SUŠ v Kežmarku spolu so svojimi pedagógmi vybrali na exkurziu v rámci projektu Po stopách Martina Kukučína do Revúcej. Toto mesto je úzko späté so životom M.Kukučína, pretože rodák z Jasenovej a významný realistický tvorca študoval v Prvom slovenskom gymnáziu. Toto gymnázium bola úplne prvá škola s vyučovacím jazykom slovenským, bola založená v roku 1862 a trvala len 12 rokov. Vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku to bol pre Slovákov a slovenské školstvo obrovský úspech, pretože oficiálna politika presadzovala maďarizáciu.

Na exkurzii sme sa dozvedeli, že gymnázium bolo postavené z verejných finančných zbierok, do ktorých nadšene prispievali oduševnení Slováci. Pani sprievodkyňa nám poskytla množstvo ďalších zaujímavých a nových informácií o histórii tejto inštitúcie.

Druhou zastávkou v našom putovaní bol kaštieľ Betliar, ktorého interiér a expozícia nás očarili a nadchli. Celý deň bolo našim súputníkom blahodárne slnko a tak môžeme skonštatovať, že táto exkurzia nás obohatila nielen vedomostne.

Mgr. Eva Sroková (slovenský jazyk a literatúra)

 

... f o t k y ...